Na zdjęciu przykład higienicznego strefowania zakładu produkcji żywności. Zdjęcie: https://smarth.pl/produkty/szczotki-aricasa/kodowanie-kolorami/
Czy posadzka, deska sedesowa, blat stołu, łóżko, to obszary jednakowo bezpieczne pod względem narażenia na biologiczne patogeny, jak bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty, alergeny?
Czy w każdym miejscu budynku możemy przygotować jedzenie lub beztrosko dotykać powierzchni bez ryzyka kontaktu z chorobotwórczymi mikroorganizmami?
Wiadomo, że nie. Nawet we własnym domu, są obszary niebezpieczne, a co dopiero w obiektach, przez które przemieszcza się wiele osób, odbywa produkcja lub wykonuje usługi.
Im bardziej wielozadaniowy jest budynek, tym więcej w nim rejonów różniących się rodzajem i intensywnością zanieczyszczeń. Te różniące się między sobą obszary, stanowią „strefy higieniczne”, zwane „strefami sanitarnymi”, „strefami czystości”, a w branży czystości zwane również „strefami sprzątania”.
Każdy z tych rejonów, podczas sprzątania należy traktować odrębnie, aby zapewnić skuteczność oczyszczenia i zminimalizować ryzyko transmisji zanieczyszczeń na pozostałe rejony.
Strefy higieniczne zakładów są tworzone przede wszystkim, w oparciu o ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego lub pomieszania produktów (produkcja żywności) i potrzebę bezpieczeństwa zdrowia i życia.
W Master Adams wyróżniamy 7 stref czyszczenia, oprócz strefy posadzki.
Więcej na https://www.masteradams.pl/kod-kolorow-w-master-adams/
#smarth #strefyczystości #kodkolorów #strefahigieniczna